Säkerhet, försvar och politik

Igår medverkade jag i ett inslag i Sveriges Radio P3 om regeringspartiernas utspel kring höjda försvarsanslag. Det hela gick i ett relativt rappt tempo, och några ytterligare kommentarer följer här. Allt fler talar om förändrade förutsättningar för fred och säkerhet i Europa, med Rysslands pågående operationer mot Ukraina som det skarpaste exemplet. I Sverige har den tydligaste konsekvensen av detta blivit en intensifierad debatt om det militära försvaret. Igår meddelade de fyra regeringspartierna att de under vissa förutsättningar eventuellt vill satsa mer pengar på försvaret. Detta sker samtidigt som Försvarsmakten fortfarande arbetar med de senast beslutade nedskärningarna, efter krav från regeringen att minska personalkostnaderna. Den pressträff som de fyra partiledarna höll under gårdagen innehöll en del bistra ord om omvärldsutvecklingen, men också anmärkningsvärt specifika resonemang från statsråden om fartyg, flygplan och vapensystem.

Jag har tidigare i ett antal artiklar, främst under 2012, pekat på ett glapp mellan säkerhetspolitisk omvärldsanalys och konkreta försvarspolitiska beslut. Den insatsorganisation för försvaret som beslutades av riksdagen 2009 är kraftigt försenad och kraftigt underfinansierad. Därtill kan den – enligt Riksrevisionens nyligen publicerade granskning – inte ens när den färdigställts förväntas ha förmåga att lösa de uppgifter den ålagts, uppgifter som dessutom i flera avseenden är otydligt formulerade. Det finns alltså en hel del problem att ta i, oavsett vilken syn man har på det militära försvarets roll.

Att låta en försvarsberedning, parlamentariskt sammansatt men med tillgång till framstående expertis, ta ett helhetsgrepp på säkerhetspolitiken och försvarsbesluten förefaller vara en rimlig lösning under dessa omständigheter. Regeringen har dock gjort två lite egenartade val i relation till den nu arbetande försvarsberedningen. För det första bestämde man att den organisation för försvaret som blev resultatet av den förra beredningens arbete skulle vara utgångspunkten även för den nya beredningens analys. En stor del av den praktiska slutsatsen var därmed på förhand given. För det andra meddelade man alltså igår – några veckor före beredningens med anledning av Krimkrisen utsträckta deadline – vilka ekonomiska ramar försvaret ska ha, liksom en mängd detaljerade planer kring bland annat materielanskaffning. Detta presenterades som stora satsningar, men det är högst oklart om de preliminära förslagen ens kan täppa till de redan existerande hålen i finansieringen.

Här finns flera frågor att diskutera. Det är problematiskt att inte kunna genomföra fattade beslut om organisationen av en viktig och kostsam del av staten. Den organisation för försvaret som fortfarande inte införts är dessutom utformad och anpassad efter ett betydligt mer gynnsamt omvärldsläge än det som nu är aktuellt. Situationen underlättas knappast av Riksrevisionens påpekande att det är oklart vilka mål regeringen egentligen har satt upp för försvaret. Att sedan ha ett etablerat system för beredning och beslutsfattande som förefaller underordnas andra politiska hänsynstaganden än de säkerhetspolitiska bidrar inte heller till att stärka förtroendet för den politiska styrningen. Regeringspartiets omsvängning från panglossiansk optimism till hängivet ubåtsivrande, under loppet av några veckor, är kanske det tydligaste exemplet på detta. Resultatet blir det Annika Nordgren Christensen kallar försvarspolitisk baksmälla.

Mest centralt är kanske att dessa politiska krumbukter står i vägen för en mer substantiell politisk diskussion om fred, krig, politik och strategi – samt om vilka civila och militära förmågor som behövs eller inte behövs för att skapa säkerhet i Sverige och världen.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Säkerhet, försvar och politik

  1. Ping: Sårbarhet, resiliens och strategi | Johan Larnefeldt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s