…och så var det någon konflikt i ett hav någonstans?

Med Europas och Sveriges ögon fästa vid Rysslands förehavanden i sitt närområde försvinner andra konfliktzoner in i bakgrunden. Detta gäller såväl de humanitära katastroferna i Syrien och Centralafrikanska republiken som de betydligt lugnare – men ändå riskabla – områdena i Östasien där Kina regelbundet hamnar på konfrontationskurs med sina grannländer.

Jag publicerade igår en artikel hos Folk och Försvar om några avgörande frågor i kinesisk säkerhetspolitik just nu. En av slutsatserna är att Krimkrisen aktualiserar flera problem som är centrala även i Kinas närområde och utrikespolitik – i synnerhet då principen om icke-inblandning i andra länders angelägenheter samt frågan om hur konflikterande territorieanspråk ska avgöras.

En annan slutsats var att konfrontationen mellan Kina å ena sidan och flertalet grannländer samt USA å den andra sannolikt kommer att fortsätta – något som kompliceras av avsaknaden av fungerande regionala säkerhetsstrukturer i Asien. ASEAN-samarbetet finns och fortsätter, men är dels relativt svagt institutionaliserat, dels inte främst utformat för att organisationen ska spela en stark säkerhetspolitisk roll. Att det amerikanska försvarsdepartementet igår agerade värd för ett US-ASEAN Defense Forum i Hawaii är en tydlig markering av i vilken riktning utvecklingen går. Både Kinas mindre grannar och USA har intresse av att stärka sina samarbeten.

Samtidigt finns givetvis ett uppenbart behov av att kunna hantera de incidenter som uppstår här och nu, genom att ha en pågående dialog som förebygger missförstånd – i synnerhet till havs. Här behöver USA balansera mellan tydlighet gentemot sina allierade och en rimlig nivå av samarbete med Kina – något som regelbundet ger upphov till större och mindre friktion i relationen.

Det är långt från Krim till Östkinesiska och Sydkinesiska haven, men problemen är inte alldeles olikartade, och USA:s oro för unilateralt agerande från Kina förefaller ha ökat. En högre amerikansk diplomat varnade under gårdagen Kina för att hantera sina territoriella anspråk på ett liknande sätt som Ryssland nu gjort gentemot Ukraina. I samtliga dessa konflikter finns givetvis också inrikespolitiska faktorer att ta hänsyn till, något som jag diskuterar helt kort i min artikel. Läs den här.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till …och så var det någon konflikt i ett hav någonstans?

  1. Ping: Krig, kris och demokrati – globala trender 2014 | Johan Larnefeldt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s