Afghanistan mot 2014

Tre större nyheter av politisk art har kommit från Afghanistan de senaste veckorna. För det första har listan över kandidater i presidentvalet klarnat – med ett innehåll som spänner från välkända krigsförbrytare över obemärkta statstjänstemän och politiker till den sittande presidentens bror. För det andra har FN:s säkerhetsråd förlängt mandatet för NATO/ISAF i Afghanistan för sista gången, till och med den 31 december 2014. Detta gjordes med konstateranden om att utmaningar vad gäller säkerheten i och runt landet alltjämt kvarstår. För det tredje tycks USA och Afghanistan till slut ha kommit rimligt nära ett bilateralt säkerhetsavtal. Detta avtal, som USA misslyckades med att få till stånd i Irak, reglerar de formella villkoren för de amerikanska väpnade styrkorna på plats i landet. En utebliven överenskommelse även i Afghanistan kan alltså innebära att i princip samtliga amerikanska trupper lämnar landet.

Ett centralt krav på den amerikanska sidan är åtalsimmunitet för amerikansk militär personal, vilket givetvis är kontroversiellt i Afghanistan. Den afghanska sidan har bland annat tagit upp att om USA ska ha militär närvaro i Afghanistan måste detta inbegripa konkret beskydd mot externa hot, vilket i praktiken handlar om Pakistan. Detta blir givetvis problematiskt för USA, givet det motvilliga och konfliktfyllda men ändå bestående samarbetet med Pakistan

Viss enighet nåddes alltså nyligen – trots att president Karzai några dagar tidigare i en intervju sagt att han tyckte att NATO hade misslyckats i Afghanistan, och orsakat stort lidande för befolkningen. Avtalet mellan USA och Afghanistan är dock inte färdigförhandlat och en del centrala problem är fortfarande olösta. Den afghanska regeringen meddelade förra veckan att det slutgiltiga beslutet på afghansk sida kommer att fattas på en Loya Jirga i november.

Om eller när en överenskommelse skrivs under behöver de praktiska frågorna klarna: hur många amerikanska soldater som ska finnas i Afghanistan, exakt vilket juridiskt ramverk som ska styra deras operationer, och – inte minst – vad en fortsatt NATO-insats egentligen ska syfta till. Avtalet och dess implementering blir avgörande för den fortsatta NATO-aktiviteten i landet. Samtidigt verkar det skjutas allt längre in i framtiden, vilket inte torde stärka den politiska viljan i NATO-huvudstäderna att fortsätta det militära engagemanget.

Mot bakgrund av detta är de kommande månadernas beslut givetvis relevanta även för Sverige. Försvarsmakten publicerade för ungefär en månad sedan information om ett besök som ÖB genomfört i Afghanistan:

Afghanistan är just nu inne i en oerhört viktig brytpunkt. Under tio år har vi hjälpt till att bygga en Afghansk säkerhetsstruktur. Detta som byggts upp ska nu testas. Om valet i april kan gå till på ett bra och transparent sätt har vi lyckats, sa ÖB Sverker Göranson.

Här fortsätter den ungefär tolv år långa traditionen av att hävda att Afghanistan just i år befinner sig i en brytpunkt – kanske mer sant nu än på länge. Samtidigt skrivs ytterligare ett avsnitt i den långa följetongen av budskap om vad Sverige hoppas uppnå i Afghanistan. Liksom inför det förra presidentvalet beskrivs nästa val som avgörande för landets framtid, och därmed som ett test av uppnådda resultat.

2009 års presidentval i Afghanistan blev inte fritt och rättvist. Säkerhetsläget var dåligt samtidigt som korruptionen och valfusket – inte minst från sittande presidenten Karzais sida – var mycket omfattande. För Sverige och andra ISAF-länder blev detta ett argument för att insatsen behövde förstärkas, något som sätter ljuset på hur flexibla denna typ av resultatmått, kriterier eller lackmustest kan vara.

Det är inte uppenbart att nästa val blir friare från korruption. Så sent som förra veckan kom en rapport från Reuters om en omfattande handel där ett röstkort i Afghanistan nu säljs för ca 30 kronor (12 kronor i inköpspris för grossisten). Landets valkommission har påpekat att det ofta är lokala ledare som står för röstköpen. Detta är förmodligen inte förvånande för någon, men det innebär onekligen att valet blir svårt att genomföra på ett ”bra och transparent” sätt.

Den officiella linjen från NATO/ISAF vad gäller nuet och framtiden i Afghanistan är – som vanligt – relativt okomplicerad. Talepunkterna blir olika variationer på ’350 000 operativt oberoende ANSF-personal med ansvar för landets säkerhet och stabilitet’. Denna optimistiska bild kompliceras dock av mer specifika uppgifter om utvecklingen. Rapporter har kommit om ett tapp på så mycket som en tredjedel av den afghanska armén per år. Och även om de afghanska säkerhetsstyrkornas förmåga har ökat så har de fortfarande svårigheter att genomföra större operationer på egen hand, samt att ta eget ansvar för logistik och materiel.

På den civila sidan kan nämnas ett mycket stort antal internflyktingar, utan någon politisk lösning i sikte. Samtidigt kom nyligen en FN-varning om att Afghanistan riskerar att bli en stat som helt domineras av drogekonomin. Därutöver kan nämnas att det ursprungliga motivet för invasionen av Afghanistan 2001 – att landet utgjorde en bas för internationell terrorism – enligt vissa bedömningar åter är aktuellt. Den kanske mest angelägna frågan är att antalet civila dödsoffer i Afghanistan har ökat i år och nu ligger i nivå med krigets mest våldsamma perioder.

Imorgon fortsätter Afghanistanserien här på bloggen med fokus på bredare slutsatser: hur kan vi förstå resultaten av de internationella interventionerna i Afghanistan och är det möjligt att säga något om framtiden?

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Afghanistan mot 2014

  1. Ping: Intervention och samhällsförändring i Afghanistan | Johan Larnefeldt

  2. Ping: Säkerhet och utveckling i svensk politik | Johan Larnefeldt

  3. Ping: Säkerhet och utveckling – flexibla samband och politiskt ansvar | Johan Larnefeldt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s